Spreker Leiderschap

Leiderschap is niet altijd gemakkelijk, het vraagt van je om het team als geheel te ondersteunen maar ook om je teamleden individueel te helpen. Het vraagt variëren in aanpak, er voor iedereen zijn en in verbinding blijven. Het vraagt klappen op kunnen vangen als het team het even niet aankan en het voelt soms alsof je te veel ballen tegelijk in de lucht wilt houden. En dan hebben we het nog niet gehad over ondertussen denken aan jezelf, een werk-privé balans hebben, niet alleen groeien in leiderschap maar ook groeien in de inhoud. Als spreker leiderschap neemt Jan je mee in deze thema’s. Leiderschap is breed, maar kan ook een prachtige verantwoordelijkheid zijn. Hoe kun je je team leiden, met oog voor jezelf en ondertussen ook nog genieten van de reis?

Waarom leiderschap?

Of een team nou zelfsturend of zelforganiserend werkt, of een formele leidinggevende heeft, er is altijd een leider in het team. Leiderschap ontstaat. We hebben leiderschap nodig als individu, het geeft duidelijkheid. Leiderschap zorgt voor een betere samenwerking in een team en betere samenwerking zorgt voor een beter resultaat.

Hoe herken je een leider?

Als je een team of een willekeurige groep mensen observeert, valt leiderschap je soms meteen op. Je ziet iemand die de leiding neemt, iemand om wie het draait. Soms zie je ook haantjesgedrag als de leider nog niet heel duidelijk is en je ziet volgers. Mensen die zelf geen leider zijn, maar zich wel commiteren aan een leider door mee te bewegen.

Een ander soort leiders valt minder op in een groep, daarvoor moet je een tijdje in een groep zitten om door te hebben dat dat leiders zijn. Die stellen zichzelf minder voorop, maar helpen de groep vooruit. Die zorgen ervoor dat de groep groeit, als geheel, maar ook de individuen afzonderlijk. Die letten daarom ook op de ene persoon aan de buitenkant van de groep. Ze sturen, maar zonder veel aandacht naar zich toe te trekken. Of ze zorgen vooral voor gezelligheid en sfeer.

Beide soorten leiders laten echt leiderschap zien, maar wel op een andere manier. Beiden gaan voor resultaat, maar wel op een andere manier. Maar het verschil ontstaat als je de hele groep vraagt hoe autonoom en betrokken ze zijn en hoe dichtbij hun competenties ze kunnen werken. Dan scoren de groepen waar leiders minder op de voorgrond staan totaal anders. De tweede groep leiders noemde Robert Greenleaf Dienend Leiders en over dat verschil spreek ik graag.

Over Jan

Jan is een enthousiaste en vlotte spreker. Hij neemt je mee, sluit aan bij de mensen in de zaal en zorgt voor beweging en verbinding. Vanuit zijn achtergrond als bedrijfskundige, is hij organisaties gaan helpen op het gebied van organiseren, samenwerken en leiderschap. Hij vindt het prachtig om te zien waar mensen van gaan stralen en helpt hen graag om daar in hun werk heel dichtbij te blijven.