Spreker Verandering

Moeizaam veranderen

Ongeveer 90% van de pogingen tot veranderingen in organisaties mislukt. En als een verandering mislukt, verkleint de kans op een succesvolle volgende. Het is niet goed voor de relaties. Zowel de werkgever als werknemers krijgen een negatief beeld op verandering en er ontstaan vragen: Waarom zijn veranderingen eigenlijk nodig? De organisatie is toch goed zoals deze is? Of bedoel je dat ik het als medewerker niet goed doe?

Vrolijk veranderen

Wat zou er gebeuren veranderingen met enthousiasme ontvangen worden? Dat je veranderingen zo gedeeld worden, dat mensen zeggen: ‘eindelijk!’ Hier wil ik mee aan de slag. Wat zou er gebeuren als er direct energie ontstaat om aan de slag te gaan? Je mensen snel hoort praten over wat zij willen doen nu er deze nieuwe kansen ontstaan? Zou dat een ander effect hebben op je organisatie?

Jan van Baardewijk als spreker verandering

In deze presentatie neemt spreker Jan van Baardewijk je mee in de verandering waar je met de organisatie voor staat. Dit leidt tot bewustwording, maar ook tot beweging. Daarnaast gebruikt Jan voorbeelden die laten zien:

  • Waarom 90% van de veranderingen binnen organisaties mislukt en waarom je dat wilt voorkomen
  • Hoe medewerkers verandering gaan zien niet overkomt, maar iets wat je zelf doet
  • Hoe we onbewust reageren op elke verandering (ook als je dit weet)
  • Welke drie dingen de kans op verandering enorm vergroten
  • Hoe verschillende organisaties enorm veranderingen doorvoerden zonder het woord verandering ook maar één keer te gebruiken

Over Jan

Jan is een frisse enthousiaste spreker. Hij neemt je mee, sluit aan bij de mensen in de zaal en zorgt voor beweging en verbinding. Nadat Jan zijn studie bedrijfskunde afrondde, is hij organisaties gaan helpen met organiseren, samenwerken en leiderschap. Hij gaf ruim 250 trainingen en presentaties voor groepen van 2 tot 700 mensen. Jan richtte trainingsbureau voor de zorg en het onderwijs op. Het geeft hem energie als mensen vertellen over wat hen laat bewegen, waarbij het niet uitmaakt of dit één persoon of een grote groep is.

Vijf veelgemaakte fouten in verandering

  • Gezamenlijkheid

    Een verandering moet je echt met zijn allen doen. Als je niet iedereen meekrijgt, wordt het doorvoeren van een verandering moeilijk.

  • Communicatie

    Als de werknemers op de hoogte worden gehouden van wat de veranderingen inhouden en wat hun rol daarin is, zullen ze sneller de goede kanten aan een verandering zien. Daarom is het belangrijk om met iedereen te communiceren over de verandering.

  • Een duidelijk beeld van verandering

    Verandering bestaat uit twee onderdelen, maar vaak wordt er maar aan één onderdeel gedacht. Verandering bestaat zowel uit het veranderen van de inrichting van de organisatie, als in de mindset van de medewerkers. Een verandering in de inrichting van de organisatie is makkelijk. Nieuwe functies, een nieuw kantoorgebouw. Maar daarmee denken de werknemers nog niet anders. Vaak zie je dat er wel iets anders is ingericht, maar de mensen blijven op dezelfde manier werken.

  • De mindset van werknemers

    Je kunt je werknemers wel vertellen waarom er een verandering nodig is, maar hiermee verandert de organisatie nog niet. De werknemers moeten begrijpen waarom er een verandering nodig is. Veranderingen hebben ook invloed op de werknemers.

  • Verandering zien als een proces

    Verandering is niet klaar na de startbijeenkomst of kick-off. Deze woorden kun je als werknemers zelfs beter niet gebruiken, omdat het wijst op een verandering in de inrichting, maar niet in het denken. Verandering is een proces die offers van de organisatie gaat vragen, maar ook veel oplevert.